Turist

Øerne byder på dejlige oplevelser og fri natur.  For mange gæster starter ø-oplevelsen allerede på færgen.

Øerne er dog også vidt forskellige – find oplysninger om hver ø her: De 27 småøer

Har du fået et ø-pas?

Med ø-passet kan du samle på øer! Der er mange oplevelser at hente på de 38 øer der præsenteres i det lille røde hæfte. Læs mere her

Tre cykelfoldere om småøerne

Sammenslutningen af Danske Småøer har i februar 2013 i samarbejde med Dansk Cyklistforbund udgivet tre cykelfoldere for småøerne i hver landsdel.Andre besøgende kan med fordel kigge med på kortet og se hvilke tilbud, der findes hvor.

Folderne kan rekvireres hos Sammenslutningen af Danske Småøer eller ses online her:

Fynske småøer: Læs mere her

Jyske småøer: Læs mere her

Sjællandske småøer: Læs mere her

Der er også lavet en online ruteplanner som findes på cyclistic.dk
Her kan du selv planlægge ruter til og på småøerne og søge på interessepunkter.

Gæst på Småøerne

Småøerne er populære feriemål, om det er for en én-dags udflugt eller en længere ferie. De små øer byder på natur, kultur, tryghed og ro og der er en ø til hver en smag.

Dog er det ikke på små øer, at man finder nat-diskoteker, tivolier mv., så ønsker man en ferie med fuld fart på, er det nok ikke de små øer man skal søge til. På et par af øerne er der dog små hyggelige musikfestivaler.

For at finde de enkelte øers tilbud, så klik ind på øernes egne hjemmesider. Link til øerne: Læs mere her

Herunder følger information hentet fra turismenyt – til inspiration

Udpluk fra Småøernes Turismenyt

Tunø Købmandsgård har åbnet kaffestue

Turistsæsonen er kort og hektisk. Hurtigt ind og hurtigt ud. Det giver ikke mange uger til den, der vil tjene til dagen og vejen i ø-turistbranchen. For at skabe økonomisk omsætning må man som ø-virksomhed derfor være parat til at prøve noget nyt og udvide med nye forretningsområder.

Mulighederne er mange, og ø-virksomhederne knopskyder ofte i sommermånederne. Et friskt eksempel på knopskydning finder man på Tunø Købmandsgård. Her er købmandsparret rykket ud af deres dagligstue og har indrettet kaffestue for turisterne.

Læs mere her

Mere Tunø – i hjertet

Bellamondo Films har for nylig produceret, hvad de selv kalder en ’lille stemningsfilm om Tunø og dens kvaliteter’. Tunø i hjertet hedder filmen, og den er endnu et godt bud på, hvordan småøernes (særlige) værdier kan formidles med ord og levende billeder.

Læs mere her

Turismens dag på øerne i smålandshavet

Lørdag den 26. maj var der Turismens Dag på både Askø, Fejø og Femø.

Med et tætpakket program på alle tre øer, var der rig mulighed for at opleve ø-turismen udfolde sig. Rundvisninger i frugtplantagerne, guidede ture, snobrødsbagning, åbning af fossilsamling, loppemarked, faldskærmsudspring m.m.m. Et overflødighedshorn af aktiviteter og oplevelser.

Turismens Dag er et landsdækkende arrangement, hvor turistbranchen (med de lokale turistforeninger i spidsen) viser flaget og blærer sig med, hvad vi kan på turismefronter herhjemme – og altså også på småøerne.

Læs mere her (Pdf-fil)

Læs mere her

Ømami – øøø hvad er det

ØMAMI er en dag i tangens tegn, og den første begivenhed fandt sted lørdag d. 26. maj på Fejø.

ØMAMI er også en gastronomisk oplevelse, hvor gæsterne selv er med til at skabe et måltid med tang og urter fra stranden og andre lokale råvarer.

Navnet ØMAMI er afledt af den femte grundsmag, UMAMI, der på japansk betyder ”det, der smager godt”. Smagen af UMAMI findes blandt andet i tang. Ø’et betyder, at madeventen foregår på de danske småøer – i første omgang altså Fejø.

Læs mere her og her

Facebook: Læs mere her

Beboerhuset på Bjørnø er også for turister

Bjørnø Beboerhus er netop blevet indviet. Huset er først og fremmest øens samlingssted. Men med bl.a. en række arrangementer, udlejning til skoler og andre grupper samt adgang til offentlige toiletter er huset også et gæstehus med tilbud til øens lystsejlere og andre turister.

Læs mere her

Musik i en økirke

Ø-turisme er andet end strand, færge og høkerbajere. Det kan også være en kirkekoncert. Faktisk har flere af småøernes kirker et rigtig flot program med små, intime koncerter i sommernatten. Tag nu Femø Klassisk med fire koncerter i øens kirke den 27.juni, 11.juli, 25.juli og 8.august.

Læs mere her

Ø-festivaler – noget for enhver smag

Sejerø Festival er en avanceret kulturfestival – en kultbegivenhed inspireret af storbyens kunstmiljø. Musik på Endelave er en folkefest med traditionel rock- og bluesmusik.

Love in er ’Den kærligste lille musikfestival ’ på Skarø. Og så er der også Tunø, Fejø, Anholt og Femø. Læs om nogle af dem her:

Tunø festival // 5-8.juli 2012 Læs mere her

Skarø Festival // 12-15.juli Læs mere her

Musik på Endelave // 28.juli 2012 Læs mere her

Femø Jazz Festival // 31.juli-5.august Læs mere her

Sejerø Festival // 3.-4.august 2012 Læs mere her

Øer for enhver smag

20 småøer har her i april fået fin omtale i Berlingskes rejsetillæg og på websitet rejseliv.dk. Under overskriften ”Guide: 20 danske øer for enhver smag” får øerne en fyldig og appetitvækkende omtale

Den berlingske rejselivsskribent skriver bl.a.: ”De små øer er velegnede som mål for endags udflugter, men også til længere ferier. Hvis lysten er til nat-diskoteker og vild gang i den, skal man nok vælge et andet rejsemål, men er man til ro, natur, kulturhistorie og oplevelsen af små samfund, så er de små øer en oplagt destination.”

I skrivende stund – den 20. april – er ø-guiden blandt de fem mest læste sider på rejseliv.dk

Læs mere her

Krydstogtskibe til Anholt og Tunø

Tunø og Anholt får besøg af krydstogtskibAlbatros Travel har i nogle år haft et krydstogt til danske øer. I år er ruten lagt om, og det betyder at bl.a., at Tunø og Anholt får besøg af krydstogtskibet Clipper Adventurer, som har 60 kahytter.Ø-togtet er en seksdages rundtur, der begynder og slutter i København, og udover Tunø og Anholt går turen forbi Christiansø, Ærø og Samsø.

Læs mere her

Tunø har fået turist-hjemmeside

”Tunø skal ikke forklares – Tunø skal opleves”. Sådan lyder mottoet på forsiden af en ny hjemmeside om Tunø. Bag hjemmesiden står Tunø Beboerforenings turismegruppe, som gør en indsats for at koordinere og udvikle turisme på øen.Turismegruppen blev nedsat i forbindelse med arbejdet med at udforme Tunøs ø-handlingsplan, der blev færdig i efteråret 2011. Gruppen er lige nu bl.a. ved at udvikle en række projekter, der skal skabe bedre vilkår for turismen på øen.Tunø er os blevet aktiv på Facebook med en særlig turismegruppe, der løbende vil blive opdateret med nyheder om øens tilbud til turister.

Læs mere her

Facebook: Læs mere her

Frugtens sti på Fejø

Den nystiftede fejøforening Frugtens Sti har fået 125.000 kr. fra Realdanias kampagne for projekter i yderområderne.

Med penge skal foreningens medlemmer med hjælp fra eksterne eksperter videreudvikle et projekt, der skal ”skabe nye videns- og oplevelsesbaserede aktiviteter, der nytænker begrebet ‘rum’ og gør hele øen til en del af den samlede oplevelse”. Ideen er bl.a. at etablere fem-otte oplevelsesgange på øen.

I følge Realdanias hjemmeside stedet-tæller.dk er projektet udvalgt, ”fordi det er et godt eksempel på, hvordan mange aktører i et mindre øsamfund går sammen om at udvikle nye aktiviteter med udgangspunkt i de stedbundne potentialer – her øens produktion af kerne- og stenfrugter”.

Lolland Kommune og Fejø Turistforening er repræsenteret i projektets styregruppe.

Læs mere her

DR2 Sommertema nu med ø-perspektiv

DR2 har de seneste to år hver sommer lavet en række programmer om et sommervenligt tema med mad, natur, historier og mennesker.

I 2010 var temaet badehoteller og sidste år var det slotte. I år er temaet danske øer, og her er valget faldet på følgende fire øer: Fanø, Ærø, Fur og Orø.

Hvert program varer to timer og i løbet af den tid, vil seerne blive klogere på både de små og store historier fra øerne, fortalt af øboerne selv og krydret med tilberedning af lækkert mad.  Værterne er Anne Hjernøe og Anders Agger.  De fire nye ø-afsnit sendes i august 2012.

Læs mere her

Nyt videncenter for kystturisme

Dansk turisme får et spændende nyt center med fokus på kysten og havet, der omkranser Danmark: Videncenter for Kystturisme.

Centerets primære formål bliver via analyser, videnformidling, netværksdannelse og konkrete udviklingsprojekter, at være en central nøglespiller for udviklingen af turisterhvervet langs de danske kyster.

Direktør for centeret bliver den hidtidige kommunaldirektør i Fanø Kommune, Lars H. Olsen, og centeret får base i Hvide Sande på den jyske vestkyst. Det forventes, at centeret er oprettet i august måned.

Det nye kystcenter er en relevant samarbejdspartner for småøerne, og vi forventer, at øernes turismeerhverv får udbytte af centerets aktiviteter og projekter.

Læs mere her og her

Fra ø til ø

På dette sted bringer vi et link til en virksomhed, en attraktion eller en begivenhed, som kan inspirere andre øboere i turismebranchen.

Gaardstronomi

På Orø ligger Gaardstronomi, en skøn blanding af gårdbutik, gartneri og gårdpizzeria.

Stedet hedder også Langdalgård, og de hjemmelavede og stenovnsbagte italienske pizzaer er gårdens specialitet. Pizzaer er en lidenskab for Christian og Amalie, som nu forsøger at gøre pizzakærligheden til en del af deres levevej. Med til konceptet hører også tomatkursus, markvandringer og æblemostbrygning.

Læs mere her

M/F Højestene

En ø-færge er ikke kun et transportmiddel. For turisterne er færgeturen en del af ferieoplevelsen, og færgen er porten til det sted, de skal bruge en eller flere dage af deres ferie. For færgeselskabet er turisterne derfor også kunder, der skal have en særlig service, så de får en god oplevelse på vej til deres feriemål. Ø-gæsterne skulle jo gerne komme igen og helst også fortælle godt om deres ø-ferieoplevelse.Færgen Højestene, som ejes og drives af det kommunale Svendborg Havn, Færge- og Sundfart, er en af de ø-færger, der ser sig selv som en del af turismeerhvervet, bl.a. med information, markedsføring og rabatter og med samarbejde med andre turismeaktører på Drejø og Skarø.

Læs mere her

Skarø: Læs mere her

Drejø: Læs mere her

Småøernes Turismenyt blev udgivet i et samarbejde mellem Sammenslutningen af Danske SmåøerSmåøernes AktionsgruppeSmåøernes Erhvervsudviklingscenter og Småøernes Fødevarenetværk i 2012-13.

Nyhedsbrevet var en del af projektet Småøturisme: oplevelseserhverv og ø-destinationer med potentiale, som er støttet af Region Syddanmark og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Redaktion: Morten Priesholm, Lise Thillemann Sørensen og Marie Bøttcher Christensen