Bøger om øer

Der findes rigtig mange bøger om de danske øer – her er et udpluk

Bøgerne er listet nogenlunde kronologisk efter udgivelsesdato, med de nyeste øverst.

Kender du til en god bog om de små øer, som ikke fremgår af listen her, så skriv gerne til os på sekretariatet@danske-smaaoer.dk

Engblomster i fed cremet mælk: Mejeridrift på de sydfynske øer

Af: Kirsten Nistrup Wilhelmsen

Samfund og historie

Den første samlede gennemgang af de sydfynske mejeriers historie. Den imponerende aktivitet med etablering og drift af de mange andelsmejerier har i høj grad medvirket til vores demokratiske og kulturelle udvikling. Denne bog belyser forholdene omkring 36 mejerier i Det Sydfynske Øhav.

Udgivet af Langelands Museum 2024

Om forfatteren:

Kirsten Nistrup Wilhelmsen er uddannet læge. Hun har skrevet en lang række slægtsromaner og bøger om historiske emner. Primært fra det sydfynske område.

BJØRNØ FØR OG NU

Af Inger Munksgaard

Samfund og historie

Beretninger fra øboerne selv om livet på en småø i Det Sydfynske Øhav før og nu.

Udgivet af Saxo Publish 2023

Om forfatteren:

Inger Munksgaard er cand.mag. i Kultur Og Formidling. Hun arbejder som korrekturlæser og oversætter. Dette er Inger Munksgaards første bog.

DE UÆGTE

Af Charlotte Inuk

Roman

De uægte er en roman om kærlighed og familie, fortalt af hovedpersonen Mia. Vi får fortællingen om Mias enebarnsopvækst især i Aarhus, Rudkøbing og Nuuk, en far, der avler 14 børn med 11 forskellige kvinder, de i begyndelsen ret hyggelige, men siden knap så rare møder med de mange halvsøskende, om oldefars og oldemors opvækst på øen Frejø og om Mias møde med sin ungdoms store kærlighed i Rom.

Udgivet af Forlaget Blå 2022

Om forfatteren:

Charlotte Inuk f.1965, debuterede i 1982 med romanerne Maria Mia og Mona Måneskinsdatter og har siden udgivet adskillige romaner og noveller samt enkelte børnebøger. Modtog i 1993 Kulturministeriets Børne-og ungdomsbogpris. Blandt hendes seneste udgivelser er de anmelderroste romaner Sultekunstnerinde (2004) og Store Dyr (2008).

LOCKDOWN 9

Af Signe Schlichtkrull

Roman

Efter flere måneders nedlukning rejser tekstforfatteren Katrine en tidlig vintermorgen fra København og tilbage til forældrenes gård og den ø hvor hun er vokset op. Hun installerer sig i sit gamle værelse og begynder at arbejde. Hun har ikke fortalt nogen at hun har skiftet base.

Som tilrejsende skal hun 20 dage i isolation, men da forældrene bryder husstandens karantæne for at besøge søsterens syge dreng, må Katrine dække over dem. Og før hun ved af det, er hun viklet ind i et ugennemsigtigt magtspil mellem de gamle øboere og tilflytterne Andreas og Helena der har sat sig i spidsen for smitteværnet og lægger sedler med gode råd i folks postkasser.

Udgivet af Byens Forlag 2022

Om forfatteren:

Signe Schlichtkrull, f. 1969, er forfatter til romanerne Fogeden, 2009, Krak, 2012 og Kæden, 2019. Uddannet på Forfatterskolen. Modtager af prisen som Året Skovhuslyriker samt Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-­Kiddes Legat.

ALFELINE serien

Af Jette Arp med ill. af Helle Køster

Fiktion og fakta for børn

Alfeline er på besøg hos sine bedsteforældre på Drejø. Her fortælles historier fra nutid og fortid om Drejø og andre sydfynske små-øer.

Alfeline-historierne er finurlige familie-fortællinger, der ikke blot henvender sig til læsere, der har en
tilknytning til Drejø. For udenforstående er de en øjenåbner for, hvordan livet i et såkaldt udkantområde
leves.

Der findes 18 bøger i serien om Alfeline.

Udgivet af Forglemmigej 2019 – 2023

Om forfatteren:

Forglemmigej-projektet er et non-profit– projekt, hvor medarbejderne arbejder gratis. Der søges fondsmidler for at fastholde igangværende aktiviteter og igangsætte nye.

www.alfeline.dk

ANHOLT

Af Kim Fleischer Michaelsen

Fotobog

Med sans for helheder og detaljer, får Kim Fleischer Michaelsen fastholdt oplevelsen og betagelsen af smukke Anholt med sit kamera. Ikke bygninger – bortset fra fyret. Ingen af de 150 fastboende eller 60.000 årlige turister. Men havet, sandet, himlen, solens glitren, fuglene, sælerne, væksterne i Ørkenen, der udgør 80% af øen.

Alt det, der får de mange mennesker til at komme fra Danmark, Tyskland, Sverige, Norge og flere.

De 100 helsides fotos i farver og stort format får følgeskab af enkelte tekster på både dansk, tysk og engelsk.

Udgivet på Ted Publishing 2022

Om forfatteren:

Overlæge og professor, Kim Fleischer Michaelsen har gennem de seneste 20 år besøgt Anholt med en vedvarende fascination af roen og stilheden fjernt fra verdens rummel og iltre tempo.

Fotobog om Anholt af Kim Fleischer Michaelsen

THE STONES LOVES THE WORLD

Af Brian Hall

Roman på  engelsk

Den prisbelønnede amerikanske forfatter Brian Hall lader i en ny familieroman karakteren Thomas bo i vindmøllen på Hjortø.

Romanens handling, der foregår over ni årtier og gennem tre generationer, kulminerer med et besøg på øen, hvor den unge kvindelige hovedperson, Mette, rejser fra USA og opsøger sin farfar, som bor der, og træffer en vigtig beslutning om sit liv på en vinterlig gåtur langs øens kyst.

Hjortø (og særligt den gamle vindmølle på øen) optræder som en vigtig brik i handlingen.

Brian Hall fortæller selv om baggrunden for at lade en af sine centrale karakterer – en karismatisk tidligere kult-leder – være bosat på Hjortø på sin hjemmeside: https://brianhallwriter.com/2021/07/30/thomass-mill/

Måske Hjortø vil opleve en ny bølge af amerikanske litterære turister i de kommende år? I hvert fald ret skønt og uvant at se en lille dansk ø castet som gådefuld og eksotisk location i verdenslitteraturen. (anmeldt af Pil

Udgivet på Viking, juni 2021

Om forfatteren:

Brian Hall er opvokset i Massachusetts og udgav sin første bog i starten af 1980’erne. Hall har udgivet syv bøger heraf fem romaner. Hall er foruden at være forfatter også journalist og lærer ved Colgate Universitetet. Hall har venner i Danmark og fik derigennem, på besøg i Danmark, øje på Hjortøs Mølle, da han sejlede forbi på en færge. Hjortø nævnes ikke i romanen, men beskrives i detaljer. Hall bor i Itaca, New York.

Ø-FOLK

af Luca Berti

Fotobog om de sydfynske øer:

Den italienske fotograf, Luca Berti har med sit store Lindhof-kamera besøgt Hjortø, Drejø, Skarø, Langeland, Strynø, Thurø, Tåsinge, Ærø, Birkholm, Avernakø, Lyø og Bjørnø flere gange i perioden 2011-2020. At opstille og fotografere med dette kamera genskaber noget af den samme højtidelighed og koncentration, som når fotografer for 100-150 år siden skulle forevige øjeblikket. Resultatet, det skarpe sort/hvide fotografi, der fremkaldes fysisk i mørkekammeret, får en anden betydning end de mange billeder, der i dag knipses med mobilen. Billederne er æstetiske kunstværker og kulturhistoriske dokumentationer af menneske og landskab i det 21. århundrede.

De mange fotos af øboere og landskaber fra de sydfynske øer er nu samlet i bogen ”Ø-FOLK”. Siderne er krydret med historiske øfotos og kulturhistoriske afsnit af Esben Hedegaard, museumschef, Svendborg Museum.

Bogen koster 249 kr. og kan købes på Svendborg Museum og hos udvalgte forhandlere i Svendborg og på øerne.

Udgivet på Narayana Press, april 2021

Om forfatteren:

Luca Berti er født i Firenze i 1978.

I mange år arbejdede han som fotograf for de kendte, internationale modemagasiner. I 2008 skiftede han spor og flyttede til København. Siden da har han samarbejdet med række nationale og regionale museer i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Italien om kulturhistoriske projekter.

Sejerø – tejstens Ø

En bog om Sejerø af Sten Asbirk, Birgit Kahré og Jens Raahauge.

Man kan ikke undgå at blive fanget ind i Sejerøs spændende ø-univers, allerede når man har læst de første sider i den nyligt udkomne bog om Sejerøs historie, kultur og natur.

Gennem bogen føres man først gennem øens historie og kulturliv, der er skrevet ud fra samtaler med sejerøboerne. I anden del beskrives Sejerøs unikke natur, som gennem tiderne har tiltrukket forskellige kunstnere. I sidste del af bogen kommer forfatterne med forslag til vandreture, således at man som besøgende kan opleve både øens seværdigheder og udforske flora og fauna og måske få et glimt af teisten – Sejerøs nationalfugl.

Bogen er rigt og smukt illustreret med fotos, tegninger og billeder, som gør den let at nyde og læse.

Vi øboere ynder jo at fortælle om de fortrinligheder, som vores egen ø besidder, men her med denne bog må man bøje sig i støvet med beundring og respekt for den fine og spændende fortælling om Sejerø, som har så mange gode historier knyttet til sit navn. Man kunne godt unde alle øboere en så smukt illustreret bog om deres egen øs historie og natur.

Udgivet på Turbine, marts 2021

Om forfatterne:

De tre forfattere bag Sejerø – tejstens ø har arbejdet på bogen i flere år. Birgit Kahré bor selv på øen, og hun har været med til at finde kilder og beskrive de konkrete turforslag, der findes i bogen. Naturfaglig ekspert Sten Asbirk og forfatter med interesse i det lokale og historiske Jens Raahauge  bor begge på Sjælland, men besøger ofte øen. Med bogen formår de tre forfattere både at invitere læserne på besøg på øen gennem læsningen, men også at skabe en nysgerrighed efter at opleve øen med egne øjne.

Danmarks Småøer

DANMARKS SMÅØER er en praktisk guide for hele familien med spændende ture til en lang række af de skønneste danske småøer.

Det er populært at besøge de danske småøer. Her finder man ro og fred og kan opleve øernes særlige stemning og charme. Bogen fortæller om de forskellige øsamfund og om de store oplevelser, der venter på øerne – lige fra smukke landskaber, natur og dyreliv til spændende kulturhistorie og lokale skikke og traditioner.

  • 60 af de dejligste danske småøer over hele landet
  • Alle øerne er tilgængelige med færge, bro, dæmning eller ebbevej
  • Gode kort over alle øerne med seværdighederne plottet ind
  • Alt om spise- og overnatningsmuligheder samt transport på øerne
  • Velegnet til ”øhop”, hvor man besøger flere øer i løbet af nogle dage. Bogen er ideel for alle, der holder af ferie i Danmark

Udgivet af Legind A/S, 2021

Om forfatteren:

Bogen er skrevet af Jørgen Hansen, der har arbejdet med dansk turisme i mange år. Han er manden bag Margueritruten og forfatter til en lang række bøger om oplevelser i Danmark.

De sidste øboere

Christina Vorre har besøgt 10 danske øer, hvor befolkningstallet igennem det sidste århundrede har været faldende: Birkholm, Baagø, Christiansø/Frederiksø, Hirsholmene, Hjortø, Livø, Mandø, Skarø, Vejrø og Saltholm.

Nogle af øerne er næsten affolket, mens andre stadig kæmper for deres overlevelse. Forfatteren beskriver nogle af de sidste øboeres tilværelse, men har også den historiske baggrund med: Hvordan var her at bo engang? Og hvorfor er det gået, som det er gået?

Læseren kan fx stifte bekendtskab med Jørgen, eneboeren på Hirsholmene, og høre historien om 96-årige Mie, der efter 67 år på Mandø stadig er tilflytter. Vi dykker også ned i de ulykkelige historier fra mandehjemmet på Livø, og møder den allersidste fåreavler på Saltholm bare 12 kilometer fra Rådhuspladsen.

Udgivet af Lindhardt og Ringhof,  24. juni 2019

Om forfatteren:

Forfatter Christina Vorre har de seneste år besøgt en lang række danske øer, som enten har været beboet, men nu er forladt – eller er meget sparsomt beboet.

Christina Vorre har også i både 2020 og 2021 på DRTV lavet programmerne “Små øer – store historier” i selskab med Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.

Øhavsfærger

Sejlads og færgefolk i det sydfynske – fra vind og damp til diesel og el

Færgefart og Det Sydfynske Øhav er uløseligt forbundet. Sømil for sømil. I ”Øhavsfærger” rapporteres fra
sejladser med alle 11 færgeruter i og omkring Øhavet. Oplev bl.a. overfarternes arbejdende besætninger på
dæk, kommandobroer og i maskinen. Kik også ned i damper-tidens simple mekanik og kom tæt på de nyeste
færgers topdigitaliserede hav af instrumenter.

Bogen fortæller også om genbrug af øhavsfærger på havbunden, hos skrothandleren eller til nye formål.
”Øhavsfærger” opridser historien om farvandets fire betydeligste færgerederier fra storhed til slutning, og
150 års færgehistorie listes op år for år.

”Øhavsfærger” lægger fra land med 800 billeder, kort og tegninger fra fortid og nutid. Velkommen om bord!

Udgiver: Fyns Amts Avis / Jysk-Fynske Medier, Svendborg november 2015

Bogen er skrevet Fyns Amts Avis’ redaktør af de maritime rubrikker Søsiden og Koøjet, Søren Stidsholt Nielsen.

DE DANSKES ØER

I 1920 købte den danske tegner, maler og forfatter Achton Friis en 30 fods bæltbåd og gav den navnet Rylen. Med Rylen foretog Achton Friis og kertemindemaleren Johannes Larsen i årene fra 1921 til 1924 fem rejser til de mindre danske øer. Achton Friis beskrev folkelivet og historien på øerne. Johannes Larsen tegnede illustrationer.
Den 87-årige Christian Andersen fra Kerteminde var skipper. Ekspeditionen til de 132 øer resulterede i et tre binds værk på ca. 1.200 sider.

Udgivet fra 1926 – 1928

Om forfatteren:

Achton Johannes Friis (1871 -1939) var tegner, maler og forfatter.

Som deltager i Danmark-ekspeditionen rejste han i perioden 1906-08 til Nordøstgrønland. Under ekspeditionen producerede Friis et stort antal portrættegninger og landskabsbilleder, samt bogen Danmark-ekspeditionen til Grønlands Nordøstkyst 1906-1908 udgivet i 1909.

Fra 1926 til 1928 udgav han “De Danskes Øer”. I 1932-1933 udgav han “De Jyders Land”, 1-2, og 1936-1937 “Danmarks Store Øer”, 1-2. Tilsammen udgør værkerne, De Danskes Land, en natur- og kulturhistorisk beskrivelse af Danmark, med tegninger af Johannes Larsen (1867-1961) og ham selv. “Danmarks Store Øer” har også tegninger af Andreas Friis og Knud Kyhn.

LIVET PÅ ØERNE

Værk i otte bind, der beskriver alle beboede danske øer fra Bornholms størrelse med både topografiske og kulturgeografiske oplysninger, historiske beretninger og interviews med befolkningen.

Livet på øerne skildrer en periode i øernes historie, der er præget af følgerne af økonomisk krise og affolkning. Værket indeholder en række portrætter af øboere og beskrivelser af de meget varierede minisamfund, som i 80’erne syntes meget langt fra det øvrige Danmarks hovedfærdselsårer.

Udgivet 1981-87

Om forfatteren:

Erik Aalbæk Jensen (1923 – 1997), cand.theol. Under besættelsen var han med i modstandsbevægelsen (Studenternes Efterretningstjeneste), og  blev arresteret af tyskerne i 1944 og sendtes fra Vestre Fængsel til Frøslevlejren, Dachau og Neuengamme, hvorfra han med De Hvide Busser kom til Sverige. Han blev præst i Alleshave samt kapellan på Nekselø i 1950 og valgmenighedspræst i Osted i 1953. Fra 1957 tilknyttet Danmarks Radio, herunder chef for TV-teatret 1959-1964.