Købmanden lukkede, skolen lukkede, folk flyttede – det har ikke altid været let at være Tunø. Men øen gjorde en imponerende kraftindsats, hev sig selv op ved støvlerne og vendte modgangen – og nu vinder Tunø derfor prisen som Årets Ø 2024-2025. Præmien er 50.000 kroner og en kæmpe fest for alle øens beboere.
Med kåringen af Årets Ø 2024-2025 vil Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer hylde danske ø-samfund, der er kendetegnet ved ”Det gode liv på øen – hele året rundt” og som har gjort en aktiv indsats for dette.
“Tunø vinder prisen som Årets Ø 2024-2025, fordi de har lavet en imponerende turnaround. De har haft en masse modgang, men de har vendt udviklingen og har nu et stigende antal øboere, hvilket er virkelig godt klaret i disse tider,” siger Mette Ravn, der er formand for priskomitéen og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit.
Kirsten Sydendal er næstformand for priskomiteen og formand i Sammenslutningen af Danske Småøer. Hun siger:
”Tunøs samarbejde med kommunen er forbilledligt, og noget andre små-øer kan lade sig inspirere af. Og det samarbejde har givet konkrete resultater. Derudover har øboerne sat mange nye initiativer i søen de senere år. De har fortjent at vinde prisen!”
Formand: Hvilket skulderklap!
Jørgen Riis Kire er formand for beboerforeningen. Han siger: ”Vi var igennem en svær periode, men nu er vi gået fra 62 beboere til over 70 – og der står masser i kø til de nye lejeboliger, vi har på vej. Prisen er et skulderklap, som viser, at vi har gjort det rigtige. Pengene vil gøre, at vi får muligheder for at virkeliggøre nogle af vores drømme – og så kommer vi jo til at holde en stor fest, og det er noget vi godt kan lide her på øen!”
Den nye generation: Jeg vil se øen blomstre – og det ser lyst ud
Julie Olesen er 21 år gammel og repræsenterer på den måde den yngre generation på øen. Efter at have været væk fra øen i seks år på grund af uddannelse har hun netop overtaget sin mormors minigolfbane på øen.
”Alle ved jo at vi har haft noget at kæmpe med her på Tunø. Men prisen viser, at vi har opnået noget sammen – i fællesskab. Personligt har jeg altid haft en drøm om at skabe et liv herovre, og jeg vil jo elske at se øen blomstre – og hvis du spørger mig nu ser det lyst ud, også med alle de nye erhvervsdrivende, der er kommet. Jeg har fået nye venner, så der er ikke noget at sætte en finger på!”
Resultater takket være opbakning fra Odder og egne initiativer
Et konstruktivt samarbejde med Odder Kommune dannede baggrund for at udviklingen på Tunø blev vendt. Ø-udvalget for Tunø, som består af 5 ø-valgte medlemmer og 5 kommunalbestyrelsesmedlemmer udarbejdede en handlingsplan, og den gav resultater:
- Medio april 2023 blev antallet af daglige færgeafgange udvidet fra 2 til 4.
- 8 lejeboliger bliver bygget på den gamle skolegrund og skal stå færdigt i 2025.
- En ny el-færgen forventes indsat i 2026/27.
- Nye bade-, toilet- og opholdsfaciliteter til lystsejlere og flere rekreative områder på Tunø Havn skal være gennemført 2026/27.
Ø-udvalgets arbejde stod ikke alene. I januar 2023 blev Tunø Købmandsandel stiftet, og i løbet af 4 måneder blev der tegnet andele for kr. 360.000 fordelt på 250 andelshavere – og Tunø Købmandsgård og Cafe genåbnede den 1. maj 2023, efter at have været lukket i 4 måneder.
Postgården blev indviet i påsken 2023 – det er et sted, hvor lokale kunsthåndværkere har workshops, udstilling og marked. Og Tunø Dage med musikarrangementer, samt Tunhallas vikingelejr er to nye aktiviteter, som tiltrækker besøgende til øen.