Øboer i dialog med kommuner

Landspolitikere, borgmestre og embedsfolk lyttede med, da øernes muligheder og udfordringer blev diskuteret ved Sammenslutningen af Danske Småøers konference den 11. november 2019.

– Som kommunalpolitiker skal man være stolt over at have en ø i sin kommune, for øerne er noget helt specielt.

Sådan sagde en af de nytilflyttede øboer, der holdt oplæg ved Sammenslutningen af Danske Småøers kommunekonference, og han var bare en af de stemmer, der kom til orde undervejs. Oplæg blev afløst af debat gennem dagen, hvor øboerne blev hørt af nogle af de mennesker, der påvirker øernes vilkår: Politikere, embedsfolk og repræsentanter fra finanssektoren.

LÆS  LÆNGERE REFERAT AF DAGEN HER: 

Småøernes kommunekonference

Dagens første tema var færger, og indenrigsminister Astrid Krag (A) lod forstå, at regeringen fortsat vil prioritere tilskudsordningen til nedsættelse af takster, men ikke kommer til at foretage ændringer, før ordningen skal evalueres i 2022.

Hør indenrigsminister Astrid Krag (A) fortælle om sit syn på landevejsprincip og færgedrift

En række tilflyttere og Sammenslutningen af Danske Småøers bosætningskonsulent, Anja Bech Knudsen, delte deres viden om og syn på at få flere til at flytte til øerne, og her var bl.a. egnede boliger og begrænsede lånemuligheder et tema.

Tilflytter til Strynø, Lene Rasmussen, fortalte om, hvordan hun og hendes mand samt søn og svigerdatter trods sund økonomi havde fået nej til at låne til et hus på Strynø med henvisning til adressen, og borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, bekræftede, at landdistrikter og øer har store problemer med finansiering af boliger.

Hør borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager, fortælle om problemerne med lånemuligheder for landdistrikter og øer

I den efterfølgende debat diskuterede Hans Stavnsager med repræsentanter fra finanssektoren, og der var igen lejlighed til spørgsmål fra salen.

Udover kommunale politikere deltog også medlemmer fra Folketingets Udvalg for Landdistrikter og øer i dagen.

Hør formand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og øer, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), fortælle om sit syn på de vigtigste indsatsområder for småøerne i fremtiden.

Hør, hvad deltagerne tog med fra Sammenslutningen af Danske Småøers kommunekonference 11. november 2019.

FIND OPLÆG M.M. FRA DAGEN HER:
SE FOTOS FRA DAGEN HER: