Jeg troede aldrig, at jeg skulle tilbage til Omø

Selvom det tager 50 minutter med færgen fra Stigsnæs på Vestsjælland, så oplever Omø ikke befolkningsflugt. Tværtimod. Nakalema Iversen er en af årsagerne til, at børnetallet er gået op. Hun forlod øen som teenager, men er nu flyttet tilbage efter at have stiftet familie – selvom hun aldrig troede, hun ville vende hjem til Omø.

“Jeg voksede op på Omø, men jeg troede aldrig nogensinde, jeg skulle tilbage,” griner Nakalema, mens hun tager en pause fra pandekageproduktionen.

Nakalema Iversen står og bager pandekager i Forsamlingshuset på Omø. Der er julestue denne råkolde søndag i slutningen af november. Nakalemas kæreste Jon Jonsson har et øje på deres børn, der drøner rundt med deres fætre mellem borde med juledekorationer og håndarbejde.

I 2015 tog Nakalema og Jon springet fra Nørrebro i København til tjenesteboligen på Omø Skole, hvor Nakalema fik et vikariat som lærer. Det skulle bare være midlertidigt. Seks måneder. Så skulle de tilbage til storbyen, hvor de stod skrevet op til en fed lejlighed på det indre Nørrebro med lukket gård og det hele, så deres to børn, Fjola og Iver, kunne gå ned og lege alene, når de blev store nok.

Sådan gik det ikke.

I dag ejer parret, begge 36 år, et lille hus på Husmandsstræde og har købt den tilstødende grund, hvor Nakalema er i gang med at etablere en permahave. Familien er udvidet med lille Edgar. Og Jon har startet eget malerfirma på øen. Der er gang i den.

Måske lå det alligevel i kortene, at Omø skulle blive hendes hjem som voksen. For Nakalemas mor vendte også hjem til Omø efter en periode væk fra øen.

Nakalema tilbage på barndomsøen

“Min mormor flyttede til Omø med min mor i starten af 1970’erne. De boede på den lokale restaurant, Omø Perlen, som min mormor drev. Min mor flyttede siden til Sverige, hvor hun blev gift og fik min søster og mig,” fortæller Nakalema.

Hendes forældre blev dog skilt, og Nakalema flyttede derfor fra Stockholm til Omø sammen med sin mor og søster i 1984, da hun var to år.

“På det tidspunkt boede vi fire generationer herovre. Min søster og jeg, vores mor, mormor og hendes forældre, mine oldeforældre, der også havde valgt at slå sig ned her. Så vi er en familie af tilflyttere,” siger hun med et smil.

Omø havde for alvor fået tag i familien, der voksede, da Nakalemas mor mødte en indfødt øbo og fik tre sønner sammen med ham.

Udlandet kalder

Nakalema gik i skole på Omø, inden hun måtte forlade øen for at starte på gymnasiet i Slagelse i 1998. Et par år efter hun fik sin studentereksamen i 2001, flyttede hun til København for at læse. Her mødte hun sin kæreste Jon, der er fra Island.

“Jon blev ikke skræmt væk, da han var med på Omø for at møde familien. Men vi havde ikke planer om at flytte herover. Heller ikke da vi fik Fjola og Iver,” fortæller Nakalema.

De var glade for at bo på Nørrebro, og Nakalema tog en kandidatgrad i didaktik fra Institut for Uddannelse og Pædagogik i 2014.

“Det var ret svært at finde et job. Og så ringede min mor en dag og sagde, at der manglede en lærer til et vikariat på Omø Skole. Og jeg sagde bare: Ja, og hvad så? Det har ikke noget med mig at gøre! Jeg vidste jo godt, hvad hun ville, men det var en åndssvag idé,” griner Nakalema.

Hjem til Omø

Jagten på en god skole til børnene var dog gået ind i København. Fjola var skrevet op.

Nakelema og Omø fyr

“Vi var meget fokuserede på at finde en god skole. Og så fik jeg pludselig et opkald fra en god skole, som jeg kendte. Det var så Omø Skole. De spurgte, om jeg var interesseret i vikariatet,” siger Nakalema.

Ideen om at tage jobbet midlertidigt var alligevel blevet vakt, da hendes mor ringede. Sammen med Jon – og til sin mors overraskelse – tog hun beslutningen om at prøve ø-livet af og få brugt sin uddannelse i praksis.

“Vi kunne fremleje vores lejlighed i København og flytte ind i tjenesteboligen ved skolen. På det tidspunkt var det usikkert, om kommunen ville drive skolen videre, så det var jo bare et halvt år, vi skulle bo her,” siger Nakalema.

Et vidunderligt sted

Nu er de seks måneder blevet til tre og et halvt år, og familien har ingen planer om at flytte. Nakalema underviser i dag på skolen om mandagen, mens hun er hjemmegående med Edgar på et år resten af ugen, inden han skal starte i dagpleje på øen. Fjola og Iver, der i dag er syv og seks år er startet i skolen.

“Det er et vidunderligt sted for børn. Selvom de kun er fem i skolen, har de det fedt. Omø Skole kan rumme, at man er forskellig. Og når det så er ferietid, så kommer der en masse venner over i sommerhusene. Så de mangler ikke legekammerater, og de har en hel ø, de kan boltre sig på,” siger Nakalema og fortsætter:

“Det føltes slet ikke som et stort spring at flytte. De fleste somre var vi herovre med børnene, så på en måde var det i starten, som om vi var på ferie – vi skulle bare ikke hjem igen.”

Nakalema rejste ud alene. Nu er hendes egen familie på fem – men hendes storfamilie udvider sig stadig. Jons søster er også flyttet fra Island til Omø med sine to sønner. På Omø har hun fundet kærligheden sammen med en lokal fisker. De blev gift i sommer og har nu fået en datter sammen.

Børneboom på Omø: : Christian med lille Gabriella, Eydis med Aron, Fjola, Bjartmar, Nakalema, Jon, Iver – og lille Edgar i barnevognen

Seneste befolkningstal for Omø viser, at der bor 161. Det er en stigning på fem personer fra 2016 – og i dén vækst har Nakalema i den grad haft en finger med i spillet.

af Laura Bisted Jacobsen